Маркет плейс – възможност за продажба на хендмейд в България

Какво е маркет плейс?

Маркет плейс е онлайн базирано място (платформа), на което се срещат продавачи (които творят уникални изделия) и купувачи (харесват ръчната изработка). По – просто казано – това е пазар, който се състои от множество малки магазинчета, всяко от които на различен творец, който зарежда своя магазин със стока – публикува своите произведения с цена, снимки и описание.

Предимства на маркет плейса:

 • Тези места са идеални, когато искаш да започнеш да продаваш своя хендмейд, а нямаш сайт и достатъчно пари да започнеш бизнес.
 • Купувачите, ценящи ръчната изработка, знаят за съществуването на тези тържища. И когато те търсят нещо да си купят, те ги посещават. Тоест, потенциалните купувачи имат една единствена цел – покупка. Ако твоите продукти са уникални, функционални, грабват вниманието и задоволяват някаква нужда/решават проблем, то имаш реален шанс за продажба.
 • Това са платформи с готови функционални решения, просто трябва да попълниш твоите данни.

Недостатъци:

 • Трябва да спазваш една камара изисквания.
 • Могат да ти закрият магазина.
 • Имаш ограничения по отношение на функционалностите – каквото е заложено, това ползваш.

Ти също можеш да използваш тези платформи (места за пазар), ако нямаш къде другаде да продаваш твоя хендмейд.

Какво трябва да направиш?

 • Разгледай, проучи и сравни маркет плейсите, които ще ти изброя по – долу.
 • Избери си този, който най – много ти допада. Не забравяй първо да прочетеш условията за ползване. Ако отговаряш на тях и си съгласен с тях, ще имаш своя сергийка, на която да изложиш своя труд и да продаваш.
 • Регистрирай се.
 • Попълни старателно всичко

за теб – представи се, как си започнал/а, какво изработваш, за кого, с какви материали…

за магазина – име, описание, аватар, банер…

зареди магазина със стока – сложи заглавие, описание, снимки, цена, начини на доставка, условия за връщане… към всяко едно изделие.

И така, в кои български маркет плейси може да продаваш своите хендмейд изделия:

 • bg.bazarino.com – Регистрацията е безплатна, но…, ако искаш да публикуваш изделията си, трябва да закупиш кредити. Те се продават на пакети. Един кредит = един продукт. За първите 5 продукта получаваш безплатно 5 кредита.
 • http://10fingers.bg – Могат да се продават ръчно изработени изделия, винтидж продукти, материали за творчество, билети за провеждане на платени курсове…Регистрацията, отварянето на магазин, публикуването на продукти, е напълно безплатно. При осъществена продажба не дължиш комисионна. Може да промотираш продукт или магазина си срещу заплащане на кредит.

Правила и условия за ползване тук

 •  https://www.chopni.com/ – Стандартният план включва: безплатна регистрация, възможност да публикуваш неограничен брой продукти за неограничен период, обработка на плащания. Всичко срещу 15 % комисионна при осъществена продажба.

В помощ на продавача има и помощно ръководство Как да продаваш повече, което дава основни насоки как да се въвеждат продуктите, как да се именуват, как да се опишат, има и съвети за получаване на качествени изображения…

 •  https://krokodil.bg – лесно и удобно място за реклама и продажба на хендмейд онлайн. Безплатно създаване на магазин.

Условия за ползване тук

 • creativni.com –  безплатна платформа за творци.  Продуктите се публикуват след одобрение. Подробно може да се запознаеш с условията за включване  тук.

Оставям на теб да решиш къде да продаваш. Пожелавам ти да направиш правилен избор и да намериш своите клиенти!

Специално за теб, създадох ръководството „Как да представиш продукта си в маркетплейс, така че хората да го купят?“, От него ще научиш кои са трите важни елемента, на които да обърнеш внимание, както и кои са шестте основни въпроса за описание на продукт. Можеш да го изтеглиш безплатно оттук<<<

Присъедини се към Хендмейдърите – група за хора, които искат да променят живота си – да започнат да печелят от своето хендмейд хоби.

Вашият коментар