Ценообразуване на хендмейд, което не те прецаква

Как да правилно да определиш цената, без да си на загуба? Процес на ценообразуване

Правилното ценообразуване изисква време, усилия и смятане.

Винаги, когато закупуваш материали за продуктите, които ще изработваш, си води отчет. В една екселска таблица си записвай : име на продукта, цена, колко струва 1 брой, сантиметър.

Примерно: При изработката на гривна от ластична силиконова корда с полускъпоценни камъни измерваш колко сантиметра корда и преброяваш колко броя камъни си използвал/а. Умножаваш по цена за бр./ см. и събираш двете числа. Получаваш колко струва гривната на база използвани материали.

Но това не е крайната цена! 

Защо? Защото в цената трябва да калкулираш и други разходи, които си направил/а. Какви са те:

 • за доставка. Когато си поръчвал/а материали от интернет, ти си платил/а и за доставка.
 • опаковка. Ако искаш продукта ти да изглежда добре и да се отличаваш от конкуренцията, опаковай го красиво.
 • ток. Ако използваш шевна машина, ютия, компютър…, ти имаш и разходи за ток. Колко киловат часа си изразходил/а по цената за ток.
 • телефон. Обаждайки се предпродажбено – да потвърдиш всяка поръчка и следпродажбено – да попиташ дали клиента е доволен.
 • труд. Каква е цената на твоя труд? Колко време ти е отнело да изработиш продукта? Ако ще продаваш продуктите си извън България, сметни труда си на база изразходени часове. Примерно 10 долара за час. Ако ти е отнело 3 часа, то 3 x 10 = 30 долара
 • амортизация на инструменти. Инструментите се износват. Сложи % за амортизация.
 • интернет. Ако ще продаваш онлайн, ти ще използваш и интернет, който естествено не е безплатен. Е, няма да слагаш месечната такса само към 1 продукт, я. Сметни колко ти идва за 1 ден.
 • реклама. Ако искаш да се популяризираш бързо до точно определена група от потребители, ти ще използваш платена Фейсбук или Гугъл реклама.
 • фотограф. Ако снимките ти не се получават, трябва да наемеш професионален фотограф. Цената на един обработен кадър е около 5 лв. Но дори и сам да си правиш снимките, ти трябва да си сложиш цена за труд и техника ( фотоапарат, лампи…)
 • описание на продукта. Някой трябва да свърши тази работа – дали ти, дали копирайтър.
 • обучение. Курсове по онлайн маркетинг и по хендмейд ( Примерно: Основни бижутерски техники).
 • сайт, маркет плейс.

– Ако си направиш собствен сайт, ще имаш годишни разходи за домейн и хостинг. И евентуално за платени теми и плъгини, защото безплатните са с орязани функционалности. Разбира се, ако нямаш първоначално достатъчен капитал, може да започнеш с  безплатните такива – и след като разгърнеш бизнеса си – да преминеш към платените.

– Имай в предвид, че маркет плейсите като Етси вземат комисионна  за листване и при продажба на продукт. При плащане чрез Пей Пал също се одържат такси.

 • данъци, счетоводител.
 • други. Примерно имейл маркетинг….

Май разходите станаха множко и като ги прибавим към цената тя набъбна. Сега я умножи по 2 ( това важи най – вече за Етси), за да може да правиш промоции, да даваш отстъпки и да не си на загуба ( за българския пазар увеличи с толкова проценти с колкото искаш да е намалението ). Сравни я и с цените на конкурентите. Трябва да е около техния диапазон.

 

Дали твоят идеален клиент би платил тази цена?

Да не би да се окаже, че цената е толкова висока, че няма кой да я плати. В такъв случай трябва да помислиш за намаляване на разходите. Например да купуваш материалите на едро – на по – ниска цена.

Ценообразуването не е лесен процес.

 

Може да ти е полезно още да узнаеш:

Как можеш да изтриеш фон от снимка

Как да увеличиш продажбите си чрез оферта

 

Абонирай се за още полезна информация и следи статиите в блога. Присъедини се към Фейсбук групата на Хендмейдърите.

Вашият коментар