Какво е хендмейд? Защо да започна бизнес с хендмейд?

 

 

Понятието хендмейд

 

Хендмейд е ръчна изработка. Нещо, което е изработено ръчно – единична бройка или в малки количества и се отличава от останалите масови продукти на пазара. Оригинален, различен, интересен бутиков продукт, който не може да бъде намерен никъде другаде.

Аз разбирам хендмейда като нещо, което изцяло (или в по-голямата си част) е изработено ръчно. Примерно, ако шиеш портмонета – да си изтъчеш сам плата, да ги зашиеш с игла и конец на ръка, а не на машина. Ако аз шия на машина, по какво се отличавам от шивашките фирми – единствено, че те могат да шият хиляди бройки, а аз единични. И техният дизайн може да е уникален, а и бутикови облекла могат да правят.

Даже някои, които плетат, не използват куки, а плетачна машина. Но това е друг въпрос.

В днешно време понятието хендмейд е доста размито. Използваме повечето материали и неща наготово. Само сглобяваме и казваме ръчна изработка. Да, има и ръчен труд, но не е изцяло.

 

Защо хендмейд като бизнес?

 

Защото всеки, който може да изработва нещо – да плете, шие, бродира, моделира, рисува, конструира, тъче … или има хоби, може лесно да започне да изкарва пари.

Трябват само минимални средствамалко материали, ентусиазъм, идеи, цел… Купуваш материали или използваш тези, с които разполагаш, изработваш, продаваш и повтаряш действията. Постепенно разширяваш дейността си – изработваш повече продукти.

Днес  всичко е улеснено. Има много магазини, които предлагат материали и инструменти за ръчна изработка. Има готови платформи – тип маркет плейси, където можеш да изложиш продуктите безплатно, има фейсбук групи за продажби, базари…

 

Ако нямам продажби, тогава какво?

 

В България пазарът е свит, конкуренцията голяма, хората с ниски доходи и може да нямаш достатъчно продажби. Но, това да не те притеснява. За всеки продукт си има купувачи. Ако твоите не са в България, ги потърси в чужбина – Etsy.

Etsy е американска платформа за хендмейд продажби, където продават и купуват милиони хора. Купувачите са платежоспособни, ценят и търсят хендмейда.

Много българи продават успешно там. Може и ти да бъдеш един от тях.

Присъедини се към Хендмейдърите и получи подкрепа от други, които също искат да успеят!

Comments

Вашият коментар