Къде да намеря клиенти за моя хендмейд?

 

Твоите клиенти са там някъде… Трябва да си поиграеш малко на детектив и да потърсиш къде са. Шегувам се.

Отново повтарям, всичко зависи от това кой е твоят идеален клиент. Ако го определиш правилно, то и ще знаеш къде да го намериш.

След като си го определил/а, трябва да позиционираш продукта си там, където клиента ходи или се намира:

 • Откъде е?- чужбина, България, град, село…
 • Какво прави през свободното си време?
 • Какви места посещава – онлайн и офлайн?
 • Откъде пазарува?
 • Къде ходи на почивка?
 • Какви интереси, хобита има?

Просто си задай онези въпроси, отговорът на които ще ти даде яснота къде можеш да продаваш твоя хендмейд.

Ако имаш добри комуникативни умения и познаваш психологията на човека, ти реално няма да имаш проблем с продажбите, и можеш да се възползваш от всяка една ситуация, когато срещнеш потенциален клиент.

Къде е твоят клиент?

Клиентът ти може да бъде на две места: онлайн или офлайн.

Основно място, което почти всеки ежедневно посещава, е социалната мрежа Фейсбук.

Фейсбук групи

Ако решиш да търсиш своя клиент във Фейсбук, той какви групи посещава?

Групите са много хубав замисъл, но не разчитай, че те ще ти решат проблема с продажбите. Защо?

Защото… в групите за продажба на хендмейд всеки се е записал да продава. Да, може да ти харесат нещата, някой дори да си купи, но няма да имаш масови продажби.

В групите за продажби, които не са по интереси, има много голяма активност, но и проблем с моралната страна на продажбата. Какво имам в предвид? Има много некоректни купувачи, които поръчват и не си вземат пратките и некоректни продавачи, които изпращат боклуци.

Фейсбук страничка

Ако имаш страничка с много харесвания и постваш само продажбени постове, пак рискуваш хората да загубят интерес. А и няма гаранция, че пак ще имаш достатъчно продажби, защото Фейсбук не поства твоите пуликации на стената на всички, които са харесали твоята страница, а само на малка част от тях.

Решението е да ползваш страничката, заради това, че можеш да си направиш рекламен профил и да пускаш платени реклами, които можеш да настроиш така, че да достигнат точно до твоя идеален клиент.

Сега, много голяма грешка, която забелязвам – цената. Масово не се пише (на бизнес страничката) – може би с цел да има запитвания или да не те хванат данъчните, че продаваш – и се казва на съобщение. Случва се някой да хареса нещо, но като му кажеш цената, той се отказва. Съобразявай я с доходите на твоя клиент. Ако тя е висока, търси клиенти с високи доходи!

За онлайн продажби препоръчвам таргетирана реклама.

(Ако не можеш да се справиш със задачата/не умееш да си намираш клиенти, остави това да го свърши някой друг, който разбира/ знае как:

 • дали маркетингова агенция, която ще ти направи и пусне рекламите
 • дали партньори – дропшипинг, афилейт, които ще ти намерят клиенти, а ти ще им платиш комисионна).

Офлайн

За офлайн продажби мога да ти дам няколко идеи какво да направиш, за да имаш успех:

 • Носи твоя продукт, ако имаш възможност. Ако изработваш бижута/дрехи/чанти/аксесоари, си ги сложи. Когато отиваш на работа/на лекции, вървиш по улиците, хората ще ги забележат. Ако ги харесат, ще те попитат откъде си си ги купил/а.
 • Участвай в базари. Коледа наближава – много хора търсят различен подарък.
 • Дай продуктите си на консигнация в някой магазин (арт, бижутериен, за дрехи и аксесоари…), който има голям поток от клиенти.
 • Партнирай си с булчински салони, фризьорски салони…
 • Продавай лятото по курортите на морето, зимата – на планината (Банско). Повечето курортисти не са дошли само, за да си починат и да се забавляват, но и да си изхарчат парите – да отнесат със себе си  спомен/сувенир/подарък, който е уникален, различен и ще им напомня за хубавите преживявания.

Присъедини се към общността на Хендмейдърите.

 

 

 

 

 

Вашият коментар