Защо нямаш продажби във фейсбук групи?

 

Фейсбук е социална мрежа и хората са се събрали в нея, за да общуват, да разменят полезна информация и идеи, да решават проблеми, да се развличат и забавляват, да разпускат. Тъй като това е място с голяма концентрация на хора, бизнесите/продавачите искат да достигнат до нови клиенти и да си продават стоката.

И докато бизнесите го правят по правилния начинпускат платена реклама, защото знаят, че така ще достигнат до таргетирани клиенти, то продавачите често използват фейсбук групите, за да не дават пари за реклама.

Защо продавачите нямат продажби във фейсбук групи? Основни грешки

 

Първата грешка е, че спамят.

Всяка група, дори и продажбената, си има правила. Ако не ги спазваш, може да те изгонят от нея.

Много често в групи, които не са за продажба, се пускат постове за продаване. И се спами. Този спам не е полезен нито за участниците в групата, защото ги дразни, нито за продавачите, защото никой не обръща внимание на обявата им и не купува. Така че няма смисъл да не спазваш правилата на групата.

(Скоро имаше такъв случай в групата на Хендмейдърите. Една жена постна чисто продажбен пост. А групата е за взаимопомощ в хендмейда. В нея членуват хора, които изработват изделия и искат да ги продадат, но не знаят как. И тя решила точно на тях да продава. А има толкова много групи, където свободно можеш да продаваш без условия. Правилният начин е както постъпи една друга жена – пусна пост със снимки на свои изделия и попита какво мислим за тях – дали ни харесват. Така тя си отвори вратичка – ако някой си хареса нещо, той може да я попита за цена и да си купи нещо).

Трябва така да промотираш своите продукти, че да не нарушаваш правилата и да не спамиш, и в същото време да провокираш коментари, харесвания, запитвания и да си продадеш изделията.

Ето един нагледен пример за успешен пост във Фейсбук групата Фрийлансъри ▶️ Кликни на линка, за да го видиш!

Някои хора си мислят, че трябва навсякъде да си пускат нещата, за да продадат продуктите си, но грешат. Трябва да ги предложиш на подходящия клиент. Това, че членуваш в много групи и пускаш навсякъде една обява, за да продадеш, не ти дава гаранция за продажба.

Първо, трябва да предложиш нещо, което ще грабне вниманието и ще задоволи потребност/нужда.

Второне по-маловажни са заглавието, описанието и снимката. Клиентът не може да види продукта и снимката трябва да му даде визуална представа какво е това. Описанието го убеждава да купи.

Така стигаме до другите грешки:

 • снимките са некачествени – липсва достатъчно светлина, не са фокусирани, не са детайлни, няма композиция
 • описанието на продукта е оскъдно – няма достатъчно информация какво е това, за какво служи, липсва цена.

Някои продавачи имат хубави снимки, но умишлено не слагат цена, за да получат запитвания, най-често на лични).

Мисля, че много по-добре е да напишеш ясно цената и купувачите да решат дали да купят, отколкото да я криеш. Много по-изморително е да отговаряш на лични на всеки един поотделно. Пък и е съмнителна тази тайнственост.

Постът ти остава невидим

 • Наличие на много обяви в групата

Когато групата е голяма и членовете активни, се публикуват много постове на ден и има опасност твоята обява да остане незабелязана. Ако никой не я хареса и коментира на момента, тя ще изтече в нюз фийда. Може и ти да я повдигнеш, но според правилата на групата – примерно един път на 24 часа. Ако нарушиш правилата и хитруваш, ще ти изтрият поста. При повторно провинение си аут.

 • не публикуваш в подходящ час

Кога твоят клиент влиза във Фейсбук? Замисли се по въпроса!

Нямаш продажби във фейсбук групи още, защото…

Си мислиш,че в тези групи има само купувачи. Но…, в действителност в тях членуват предимно продавачи – всеки се е записал, за да продава. И купувачи стават тези продавачи, които са си харесали нещо от групата. Т.е. купувачи са другите продавачи.

 Измами с цел бърза печалба

 • Въвеждане в заблуждение на клиента

С цел да привлекат внимание и да получат поръчки, някои искат да спечелят бързи пари на чужд гръб като постват снимки на изработени от друг човек неща и ги представят за свои. И, разбира се, не могат да го направят като на снимката, и изпращат на клиента бледо копие на оригинала.

Един съвет: Никога не въвеждай купувача в заблуждение като му показваш чужди снимки и казваш, че изработваш продукта на тях. По-добре изработи продукта, снимай го и покажи своите снимки. Има закон за авторското право. А и като те хванат, че шмекеруваш, само ще се изложиш.

(Внимание: напоследък зачестиха тези случаи, а и тези псевдо продавачи нямат скрупули, правят си нови профили и мамят с цел лична облага-печалба).

 • Изпращане на продукт, който не отговаря на описанието и снимките

 

Ти от кои продавачи си? Какви грешки правиш? Ако съм пропуснала някоя, напиши я в коментар, за да я добавя! Благодаря!

От теб зависи дали ще имаш продажби.

Сподели статията, може да е от полза на някого!

 

 

Comments

 • Женя

  21.12.2017 at 22:25

  Здравейте,

  Четейки статията ми стана интересно кои часове са най-подходящи за публикуване на обяви във фейсбук и как стои въпросът за авторските права по отношение на ръчно изработените изделия. Ще се радвам ако създадете статии и на тези теми. Благодаря!

  • 26.12.2017 at 12:39

   Според мен най-подходящото време е вечер след 21.00 часа, когато хората вече са свършили всичко, което са имали да свършат и си почиват, сърфирайки във Фейсбук. По това време те са „леко“ изморени и по-податливи на покупки. Но, всеки трябва да тества кога за него е най-подходящото време – дали сутрин, следобед или вечер. Пробвай всеки един от вариантите и виж при теб кога реагират (лайкове, коментари) клиентите и кога купуват.
   Когато някой е изработил нещо със свой измислен дизайн, то той е авторът-първоизточник и от морална гледна точка (не само законова) никой не бива да го копира мотамо, т.е да краде модела му. По-добре си измисли свой дизайн и бъди неповторима и различна, отколкото да бъдеш блед имитатор. Клиентите „надушват“ тези неща. Бъди оригинал, а не копие!
   Колкото до това дали има вероятност да откраднат твои модели – да има! И ще го правят, ако твоите изделия се търсят. Други ще искат бързо и лесно да спечелят от вече печеливш и харесван продукт. Затова и българските платформи, примерно като 10 fingers имат следното правило „Забранява се публикуване на чужди произведения, снимки или описателни текстове без знанието и разрешението на автора им. При получен сигнал за нарушение от предендиращ автор, ще бъде направена проверка и ако се докаже неправомерно използване, магазинът ще бъде затворен.“

 • Женя

  30.12.2017 at 13:34

  Благодаря Ви за отговора!

 • Ваня Ицова

  29.06.2020 at 4:46

  Благодаря за полезните съвети! Бихте ли написали как се “повдига“ обява?

Вашият коментар