Продажбена фуния

Защо ни е необходима продажбена фуния? Какво представлява и как да я направим?

Продажбената фуния ни е необходима, за да привлечем таргетирани посетители на сайта си (трафик), които да превърнем от потенциални клиенти в реални, т.е, за да си продадем продуктите и да реализираме печалба.

Продажбената фуния е цял процес от стъпки, чрез които задействаме нашата машина за пари.

  • Привличане на клиенти

Привличането на клиенти става чрез пускане на  фейсбук реклама. Целта е да достигнем до точно определена таргетирана група от потенциални клиенти, които да изпратим на страница от нашия сайт или на лендинг страница, на която сме поставили магнит за клиенти ( ценна и полезна безплатна информация като например е-книга, ръководство, наръчник… и т.н.), за който те да се запишат с име и имейл в нашия имейл списък.

  • Обгрижване

След като сме ги записали в нашия имейл списък, започваме периодично да им изпращаме имейли, в които ги питаме примерно : дали имат въпроси относно е – книга, дали им е била полезна. Следват имейли с бюлетини с отстъпки, с нови статии, покана за уебинари… Така постепенно затопляме потенциалния клиент – той ни опознава, а ние му помагаме да си реши проблемите и евентуално да купи нещо от нас. Колкото по – голям списък имаме от заинтересовани, доброволно записали се, качествени абонати, толкова по – добре. Защо? Защото от изпратени 1000 имейла ще имаме 1 продажба.

  • Превръщане на потенциалните клиенти в реални

Когато вече са ни опознали и са готови ( узреят), те ще заплатят за продукта, който им предлагаме да купят.

  • Доставка

Добре е доставката да е бърза и с опция за връщане. Продукта да е опакован красиво. Да сложим малко подаръче изненада, картичка с благодарност за покупката. Да очароваме клиента, така че той да продължи да купува от нас.

  • Следпродажбено обслужване

Няколко дена след покупката се обаждаме на клиента да го попитаме дали е доволен. Целта ни е да продължим контакта си с него и да го превърнем в лоялен клиент. Защото доволният клиент ще се похвали на приятели, познати и ще ни промотира безплатно. Най – добрата реклама за нас е препоръката.

Как да направим фунията?

  • Създаваме магнит за клиенти
  • Правим лендинг страница
  • Създаваме форма за записване чрез софтуер за имейл маркетинг (MailChimp)
  • Подготвяме и пускаме реклама във Фейсбук
  • Задвижваме механизма и чакаме за резултати, които да анализираме и подобрим

 

Пример за продажбена фуния може да видите във видео, след като кликнете тук <<<

Ако искате да превърнете хендмейд хобито си в бизнес, присъединете се към Хендмейдърите – група за творци.

 

Вашият коментар