Магнит за клиенти – част от продажбената фуния

 

Какво е магнит за клиенти?

Магнитът за клиенти е нещо безплатно (уебинар, е-книга, ръководство, чек лист, безплатна консултация, отстъпка …), което даваме на потенциалните си клиенти в замяна на техните данни (име и имейл), за да ги направим абонати в нашия имейл списък или чат бот.

Както магнитът привлича железните частици, така с безплатното предложение ние привличаме тези клиенти, които биха проявявили интерес към нашия бизнес.

С магнитът за клиенти ние даваме на клиентите малка част от наш по-голям продукт – безплатна, ценна, полезна  информация, която би решила някакъв техен проблем. Така ги запознаваме с това, което правим.

Ако записалите се за нашия магнит за клиенти са доволни от него, те ще искат да получат още повече от нас.

След което, ние им изпращаме съобщения с още полезна информация, с предложение да си купят платен наш продукт, който ще задоволи техните нужди и проблеми…

Продължаваме да общуваме с него – отговаряме на въпросите му, питаме ме го дали е доволен и какво да подобрим, даваме му още полезни неща…

Целта е да изградим взаимоотношение с клиента и той не само да купи от нас веднъж, но да купува многократно – да го превърнем в лоялен клиент.

 

Успешен магнит за клиенти

Успешният магнит за клиенти трябва да грабва вниманието и да кара хората да действат. Да е нещо, от което хората имат нужда – да им дава отговор на наболял въпрос, да решава проблем, да е от полза.

Добре е в края да съдържа и някакъв призив за действие ( важи за е-книги, уебинари…), който да приканва хората направят нещо – примерно – да харесат страницата ни, да се включат в групата ни, да си купят продукт. Тоест, не бива само да се дава нещо безплатно, а с него можем да предложим и нещо платено.

Да извлечем максимална полза за нашия бизнес. Защото сме отделили от времето си, изразходили сме енергия и сме положили усилия, които трябва да бъдат обезпечени по някакъв начин. Всеки труд заслужава отплата, иначе е напразен.

Когато се предлага платеният продукт, се обяснява накратко какви ползи ще получи човека. Добре е да има и линк към лендинг страница, която представя всичко по-подробно – ползи, оборване на възражения, отзиви от клиенти, бутон за покупка.

 

Магнитът за клиенти като част от продажбената фуния

 

Магнитът е част от продажбената фуния. Сам по себе си, без другите елементи на продажбената фуния, той е неефективен.

Процес

Първо, изработваме магнита – какво ще съдържа, после си правим лендинг страница, на която поставяме картинка, заглавие, текст, бутон с призив за действие…. Кликвайки на бутона, клиентът се записва за това, което му предлагаме и попада в нашия списък, което е и нашата цел

Линкът към лендинг страницата можем да поставим навсякъде –  във фейсбук пост на нашата страница или в група, на сайта ни, в рекламен пост…

Вариант: Можем да не си правим лендинг страница, а да използваме чат бота ManyChat с инструмента линк.

В ManyChat избираме инструмента Линк. Нагласяме си какво съобщение ще получи човека, след като кликне на линка към чат бота и слагаме бутон към магнита. Вземаме линка към чат бота и го поставяме в пост или където пожелаем.

Ето как става целият процес :

Правим си пост във фейсбук с картинка и грабващо заглавие и описание и слагаме  в него линк към чат бота. Кликайки на линка човекът попада в месинджъра и натиска get started и бота му изпраща нашето съобщение с бутона към магнита. Клика на бутона и получава магнита, а ние вече го имаме записан в списъка на нашия чат бот и можем да му изпращаме полезна информация, отстъпки…

Ето и нагледен пример

Кликнете на линка по-долу и той ще ви отведе към мой фейсбук пост, в който предлагам безплатно ръководството „Как да опишеш продукта си така, че хората да го купят?“. Разгледайте го и кликнете на линка в него.

Линк към Как да опишеш продукта си така, че хората да го купят?

В него няма предложение за покупка, но има други.

Надявам се, че тази статия ти беше полезна. Харесай страницата ми и ще научаваш още полезни неща директно във Фейсбук!

 

 

Вашият коментар