Привличане на клиенти от Фейсбук

 

Фейсбук е неизменна част от ежедневието на милиони българи. Социалната мрежа е чудесно място за създаване на контакти, за показване на твоите хендмейд изделия пред идеалния клиент, за намиране на нови купувачи и продажба.

Как може да привлечеш клиенти и да продаваш продуктите си във Фейсбук?

 

Може да привлечеш клиенти от Фейсбук по няколко начина:

  • като пуснеш платена реклама. Това е най – бързият начин, чрез който можеш да достигнеш до таргетирана аудитория, която да заведеш до твоя сайт и да генерираш печалби или да популяризираш бранда си.

За целта обаче трябва да имаш създадена бизнес страница и чрез нея да подготвиш рекламната си кампания.  В Ads Manager (Създаване на реклами) избираш цел, задаваш ад сет на твоя идеален клиент – пол, възраст, географско положение, интереси, бюджет… Слагаш криейтив – картинка и текст –  твоето рекламно послание.

  • чат ботботът отговаря вместо теб в messenger. Той може да се задейства с дума – команда, която си задал/а предварително. И след като потенциалният купувач я изпише под пост на твоята бизнес страница, започва да „чати“ вместо теб. Ботът може да се използва вместо имейл маркетинг директно във Фейсбук.
  • групи – продажбени групи и групи по интереси – за хендмейд бизнес. В тях може да представиш себе си и покажеш продуктите си, да задаваш въпроси, да коментираш, харесваш постове. Да си активен/а и да те забележат.
  • събитие – можеш да създадеш събитие – покана на приятели, фенове, хора от групи за присъствие на нещо (курс, базар, разпродажба, откриване на магазин, уъркшоп, уебинар, среща на живо и т.н.).
  • Фейсбук магазин – създай магазин в самия Фейсбук. Имаш две опции:

– да изпратиш клиента да купи от твоя онлайн магазин или

– клиентът да се свърже с теб чрез съобщение в месинджър

Имай впредвид, че можеш да избереш само едната опция и не можеш после да я промениш.

Предимството да имаш такъв магазин е, че при публикуване на пост (примерно как се прави нещо), можеш да тагнеш продукти от магазина и така да намекнеш на потенциалния клиент да си купи нещо.

  • маркет плейс в самия Фейсбук. Място за продажба на продукти в твоя регион със снимка, описание, цена.

маркет плейс  снимка на маркет плейс

 

  • видеа на живо – Фейсбук дава възможност да излъчваш видеа на живо. В тях може да се представиш, да разкажеш за продуктите си – как ги правиш, какви са, за кого са. Може да даваш съвети по направи си сам и за всичко, от което смяташ, че се интересува твоята аудитория.
  • бизнес страница – това е страницата на твоя бизнес. Добре е снимката да е твоето лого, а cover photo да показва за какво е тази страница. Не пропускай да попълниш подробна информация за страницата – about.

Какво трябва да публикуваш на твоята бизнес страница, за да поддържаш интерес?

В нея трябва да публикуваш интересна и полезна информация – обучителни, мотивиращи, забавни и продажбени постове.

Привлечи фенове – покани приятели да харесат страницата, пусни реклама с цел популяризиране на страница, направи игра ( с играта рискуваш да привлечеш неправилни фенове – тези, които ще харесат страницата ти заради играта, т.е интересуват се единствено от наградата, а не от твоя бизнес и продукти)…

Трябва да знаеш, че дори и да привлечеш много фенове, които ще харесат твоята страница, твоите постове ще достигат до съвсем малка част от тях. Това е така, защото Фейсбук ограничава естествения рийч (organic reach), за да те принуди да пуснеш реклама. Чрез рекламата ще достигнеш до точно таргетирани клиенти – тези, които биха купили.

  • лична стена – може да запознаеш приятелите си с това, което правиш.
  • Stories – Направи история с клипче, снимки от твоя телефон, добави текст и ефекти. Може да покажеш твоя бизнес с продукти или нещо интересно около него.

Ето един скрийншот на моята стена. Горе вдясно се вижда стори на Здравей. Това е лесно забележимо място и предоставя чудесна възможност за кликаемост и съответно да се популяризираш.

Ако кликна, ще видя каква е историята на Здравей

 

история във фейсбук

 

Ето и част и нея (първата снимка)…

 

стори

 

 

Присъедини се към Хендмейдърите. Ще научиш кои са те, след като кликнеш на линка.

Харесай страницата ми  за по- удобно следене на всичко, което публикувам.

 

 

 

Вашият коментар