Нещата не са толкова розови, колкото изглеждат

 

Стой на земята, не витай в облаците!

Когато решим да направим своето хоби бизнес, ние сме ентусиазирани. Представяме си как продукта ни ще се продава като вкусен, топъл хляб. Едва ли не продажбите ще завалят като из ведро, и ще печелим по една торба с пари.

Стоп!…Спри! Бъди реалист и свали розовите очила!

Няма нищо лошо в това да имаш мечти и да си оптимист. Но … трябва също да стоиш твърдо на земята и да умееш да анализираш пазара, и на база на резултатите – как се позиционира твоя продукт – да действаш.

Ако си честен към себе си (О, моя продукт е много хубав! Чудесен подарък за хората! Как така не го купуват?), ще можеш и да направиш реална оценка на текущата ситуация:

  • Как се държи твоят продукт на пазара
  • Дали хората наистина имат нужда от него

Трябва да ти издам една тайна – не всеки успява.

Успехът не се дължи само на познания

Дори и да правиш същото, което някой друг, който има успех, при тебе нещата може и да не се получат. Въпрос на късмет, на харизма.

  • Някои хора просто имат чар, очарование и привличат като с магнит хората около себе си. Някак си привлекателните, красивите създават усещане, че може да им се довериш и са по-успели в живота.
  • Други са дейни и създват чувство, че са можещи и знаещи.
  • Трети имат нужното знание как се продава, как се пише текст – познават психологията на клиента и имат копирайтингови умения.

Ако ти седиш и чакаш нещата да станат при теб като с магическа пръчка – да дойдат клиенти, без да правиш нищо, няма как да стане.

Не стига просто някъде да публикуваш снимки и описание на твоите продукти.

Въпросът е да предложиш правилния продукт на правилните хора на правилното място.

Колкото и маркетингови проучвания да правиш, може и да не успееш. Дето се вика, освен познания трябва да имаш и усет за нещата – да напипаш пазара – коя ниша е свободна, и не просто да я запълниш, а да предвидиш, че от нея ще печелиш.

Бизнесът не е за всеки

Трябва да знаеш, че ще имаш и много провали. Успява този, който се изправи и продължи, учейки се от грешките си. Ако не искаш да повтаряш чужди грешки, просто се учиш от опита на другите. Но, това не винаги може да е приложимо за твоя бизнес и твоята ситуация.

Погледни реално на действителността, свали си розовите очила! Но не ги изхвърляй! Сложи си ги отново, когато си отчаян/а, обезсърчен/а. Тогава те ще ти помогнат да излезеш от това състояние.

Пожелавам ти попътен вятър и успех в бизнеса!

 

 

 

 

 

Вашият коментар