Хендмейд маркетинг план за твоето хоби

 

Искаш да започнеш да печелиш от своето хендмейд хоби, но … не познаваш пазара – какво, на кого, къде и на каква цена да продаваш.

 

Решение за теб

Трябва ти маркетингов план, който да те води по пътя към твоята мечта – печеливш хендмейд бизнес. А ти нямаш икономическо образование, и не разбираш нищо от маркетинг и продажби.

Ще ти помогна.

Съставих за теб такъв план.

 

Съставни части на маркетинговия план

Желани доходи, материали и доставчици, цена на продукта, продажби

 

Доходи

Отговори на въпросите писмено:

Колко лева искаш да получаваш на месец като заплата за твоя труд? Как ще достигнеш до този доход? Колко продукта на месец трябва да изработиш и да продадеш и на каква цена, за колко време. Имаш ли тази възможност? Трябват ли ти помощници?

 

Намиране на доставчици на материали

Откъде ще купуваш качествени материали на изгодна цена? Има ли на бг пазара материали за твоите идеи. Направи проучване чрез търсачката на Гугъл.

 

Определяне на цената на хендмейда

1. Определи какви са всички разходи по направата на твоя хендмейд (Примерно – материали, опаковка, данъци, ток, амортизация на инструменти, реклама, сайт, комисионни, снимки, копирайтинг …) + време за изработка + печалба
Ако ти е трудно да пресметнеш точната цена, проучи какви са цените на продуктите на конкуренцията в твоята ниша – минимални, максимални и усредни.

Внимание! Гледай цената да ти покрива разходите, за да не си на загуба. Задоволява ли те тази цена? Ще те приближи ли до желаният месечен доход?
Има ли кой да я плати?

 

Продажби

1. Къде ще продаваш своя хендмейд – офлайн (в собствен магазин, на консигнация, на базар, …) или онлайн (чрез маркетплейс, на собствен сайт, във социалните мрежи…)

2. На кого ще продаваш? Кой е твоят идеален клиент?
Направи си аватар –  как изглежда той (пол, образование, доходи, местоживеене, интереси, семейно положение, професия…), как мисли, говори, какви потребности и желания има…

3. Каква нужда задоволява твоят продукт? Каква стойност носи за купувача? Има ли кой да го купи?
Какъв е До и После ефекта върху купувача – как той се чувства, преди да го купи и как, след като го купи, има ли уау ефект?

3. Как ще популяризираш продукта?
Ще използваш ли реклама?
4. Как ще го доставяш до клиента?
5. Какви начини за плащане ще използваш? – наложен платеж, банков превод, пощенски паричен превод, Пей Пал, дебитна/кредитна карта…

 

Пътят към успеха

Пътят към успеха не е да имаш маркетингов план, а да имаш продукт, който задоволява потребност и има стойност, която потребителят е готов и може да заплати.

Маркетинговият план е само способ, който ще ти помогне да се ориентираш кой е твоят пазар и клиент, да продаваш по-успешно, и да измерваш дали си постигнал/а целите, които си си поставил/а.

П.П. Не бива да се изключва и конкуренцията. Как да я пребориш?

 

Още статии, в помощ на твоя хендмейд бизнес

Ценообразуване на хендмейд, което не те прецаква

 

Харесай Фейсбук страницата ми Anelelle и получавай още полезни материали за твоя хендмейд бизнес!

Изтегли своя маркетингов план оттук

Вашият коментар