Печеливша Фейсбук страница, без грешки

 

Причини/грешки Фейсбук страницата ти да „не работи“ и да губиш пари

Имаш Фейсбук бизнес страница, но тя „не работи“. Не генерира толкова продажби, колкото ти се иска. Защо? Защото страницата ти не е ангажираща и постовете ти достигат до една много малка част от твоите фенове. Алгоритъмът на Фейсбук се смени, но ти не сменяш нищо по администрирането на своята страница.

Оформлението на страницата ти куца.

Къде бъркашKакво трябва да знаеш, за да си оформиш и попълниш страницата така, че тя да привлича нови фенове, които да ти станат купувачи? Как постовете ти да имат голям organic reach?

Грешки, които ти костват пари

Във Фейсбук групата Хендмейдъри направихме игра: Получи съвети за подобрение на твоята страница!

Ето какви грешки открих, след като разгледах включилите се в играта страници:

Профилна снимка и корица

  • Като цяло, повечето администратори слагат за профилна снимка продукт.

Профилната снимка показва кой стои зад страницата и затова се слага или лого на бранда, или снимка на твореца.

  • Имаше страници, кориците на които нищо не „говорят“. Не може да разбереш къде си, какво ще намериш,  и защо да останеш да разглеждаш и четеш.

Корицата трябва да показва за какво е страницата със снимка и текст.

Човек като попадне на една страница трябва веднага да му стане ясно какво ще намери на нея и с кого ще си има работа, в противен случай няма да прояви интерес и ще я напусне.

  • Размерът на снимката на корицата масово не се съобразява с изискванията на Фейсбук и е толкова голяма, че продуктите на нея са отрязани, вижда се само някакъв детайл и не става ясно какво е това, няма и текст към снимката, който да поясни какво ще намериш на страницата, за какво е тя.

Корицата трябва да хване окото на посетителя, да го заинтригува, за да хареса страницата и да скролне по-надолу.

Попълване на За мен

  • Масово секцията За мен/About не се попълва подробно .

💡Опиши своята дейност-това, което правиш, предлагаш, така работиш и за seo в Google.

  • Много малко страници имат Story, което се намира в дясната колона на страницата и дава информация/отговор на въпроса кой е човекът зад нея, историята на неговия хендмейд, мисията му, или с какво той ще реши твоя проблем/нужда.

💡Разкажи историята на твоя хендмейд, с какво твоите продукти са уникални, дай причина да изберат теб, а не някой конкурент.

 

Постове-снимки и съдържание

  • Некачествени продуктови снимки – нефокусирани, с недостатъчно светлина, мъгляви, необработени.

💡Ако нямаш техника, дневна светлина, направи си самоделна палатка и снимай със смартфон, после използвай програма за обработка на снимки – добави контраст, ако няма, виж дали и запълващата светлина трябва да се пипне…

  • Еднотипни постове – снимка на продукт/и, без описание към тях. Човек трябва да гадае това продава ли се, за какво е публикувано.

💡Не те съветвам да постваш снимка и към нея да опишеш характеристиките на продукта – от какво е направен, размери… По-добре да има текст, който казва някаква полза, решение на проблем с призив за действие и линк към продукта, който се намира на сайт, платформа/маркетплейс, или във фейсбук магазин, където вече може да дадеш много подробна информация за самия продукт с цена, материали… Но, ако нямаш възможност за сайт, магазин, първо опиши ползите на продукта – защо клиента да си го купи, а по-надолу характеристиките му.
💡Най-добре снимките с продукта да не са статични , а динамични-някой да ползва продукта, да го носи, т.е. продуктът се използва, и то в ситуация, с която се идентифицира/разпознава фенът/потребителят. Той трябва да си каже „Точно това ми трябва, от това имах нужда, това е точно за мен“.

  • Снимките са разхвърляни – не са подредени в албуми по колекции/ видове продукти за улеснение на разглеждащия.
  • Липса на комуникация с феновете. Не се питат, провокират да отговарят.

💡А това е много важно, защото сега Фейсбук награждава постовете с коментари, и то дълги, а не кратки и еднотипни, да достигнат натурално до повече хора. Вече игрите и лайковете не се толерират толкова. Фейсбук иска да знае, че си важен за фена и че общуваш с него и твоите постове са му полезни.
💡Постовете трябва да са интересни, забавни, обучителни, решаващи проблем… и чак на последно място продажбени. Хората не искат постоянно да им казват да купят, те искат да научат нещо, да си решат проблем, да се развлекат.
💡Ако брандът ти е много известен, можеш да си позволиш постовете ти да са само за продукти. Като Samsung , примерно – виж обучението за подобрение на страници в Units на групата.

Фейсбук магазин

  • Повечето страници нямат Фейсбук магазин.

💡Много лесно може да промотираш безплатно някои продукти, след като ги тагнеш към подходящ/ свързан с тях пост-те излизат под поста. Или да направиш разпродажба, която може да шернеш/споделиш като пост на страницата си.

…следва продължение…

 Харесай страницата Anelelle и научавай още полезни съвети за развиване на твоя хендмейд бизнес

П.П.Подарявам ти едно кратко ръководство за подобрение на Фейсбук страница. Изтегли го оттук.

Comments

Вашият коментар